trygonometria
AgnieszkaKarolina: Dany jest trójkąt ABC o bokach długości 4 i 6. Pole tego trójkąta
jest równe 3
√15. Oznacza to że jeśli kąt między bokami o długościach 4 i 6
ma miarę α>90 stopni to:
a) cosα=
√15/4
b) cosα=1/4
c) cosα=−
√15/4
d) cosα=−1/4
please o pomoc
8 sty 23:25
Satan: | | 1 | |
Użyłbym wzoru: PΔ = |
| acsinα, gdzie a i b są bokami trójkąta, a sinα jest kątem pomiędzy |
| | 2 | |
tymi bokami. Innymi słowy: a i c są ramionami kąta α. Z tego wyliczysz sinα, potem do jedynki
trygonometrycznej i gotowe
8 sty 23:29
5-latek: Ta ksiazka to Zetel − Geometria trojkata
8 sty 23:31
Basia:
3
√15 = 12sinα
| | 15 | | 1 | |
cos2α=1−sin2α=1− |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | |
8 sty 23:31
AgnieszkaKarolina: Mam tę książkę, a za rozwiązanie bardzo dziękuję <3
8 sty 23:33