Macierze - rząd
ktoś: Znajdź dim(W), gdzie W = span{(2,3,−1,−4),(3,1,6,7),(1,1,2,3),(2,1,−1,−6)}
Zrobiłem z tego matryce bo z tego co wiem to rząd macierzy jest równy = dim przestrzeni
wektorowej generowanej przez kolumny tej macierzy
Czyli mam
2 3 1 2
3 1 1 1
−1 6 2 −1
−4 7 3 6
Na koniec mam coś takiego
1 −6 −2 1
0 1 −30 −175
0 0 1 6
0 0 0 1
Więc jakąś postać schodkową mam. Nie udało mi się wyzerować żadnego wiersza, więc wychodzi mi,
że dim(W) = 4 z tego co rozumiem?
Co do działań na wierszach to nie jestem ich pewien, ponieważ nie za bardzo jestem w nich
doświadczony
8 sty 23:08
jc: Jeśli się nie pomyliłeś w rachunkach, to jest tak, jak piszesz, wymiar = 4.
(mówi się macierz zamiast matryca, choć to właściwie to samo).
8 sty 23:38
kochanus_niepospolitus:
Jest ok:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=DIM%5B(2,3,%E2%88%921,%E2%88%924),(3,1,6,7),(1,1,2,3),(2,1,%E2%88%921,%E2%88%926)%5D
8 sty 23:40