Podaj okres podstawowy
Lil Bezout: f(x)=−2cos4x+5 . Czy potrafiłby ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać ten konkretny przykład?
8 sty 22:48
Mila:
funkcja y=cos(x) ma okres 2π
dla podanej f(x)
+5 oznacza przesunięcie i nie wpływa na zmianę okresu
−2 przed cosinusem wydłuża w pionie i nie wpływa na zmianę okresu zasadniczego
8 sty 23:06
ZKS:
f(x + T) = f(x)
−2cos[4(x + T)] + 5 = −2cos(4x) + 5
cos(4x) − cos[4(x + T)] = 0
2sin(2T)sin(4x + 2T) = 0
2T = k • π
8 sty 23:12
Mila:
O, pojawił się ZKS, już Pan doktor?
8 sty 23:16
ZKS:
Pani mgr, doktoryzowanie się zostawiłem dla innych osób, chociaż kiedyś na początku mnie
kusiło. Pracuję w swoim zawodzie, także nie narzekam. Za to jeżeli można spytać,jak tam Pani
mgr zdrowie? Jeżeli ująłem jakiś stopień bądź, tytuł naukowy to najmocniej przepraszam.
Z poważaniem.
8 sty 23:26
Mila:
To świetnie, że masz pracę i jesteś zadowolony. Życzę powodzenia.

Tytuł w sam raz. Lepiej Mila.
Zdrowie dopisuje i humor też, chociaż w Krakowie smog.
Forum jeszcze nie znudziło się i tak leci ( za szybko), znowu jeden rok więcej.
8 sty 23:34
ZKS:
Szczerze mówiąc zadowolony to mało powiedziane. Mogę o tyle zdradzić, że pracuję w
wykonawstwie obiektów mostowych. Jeżeli zdrowie i humor dopisuje to chyba najważniejsze
w tym wszystkim. Forum tak szybko się nie nudzi, jak to się wydaje. Także droga Milu,
życzę Ci wszelkiej pomyślności i oczywiście wytrwałości do naszej młodzieży.
Pozdrawiam.
8 sty 23:49
Mila:
Dziękuję za piękne życzenia

. Tobie życzę, aby Twoje mosty były mocne i piękne.
( Nie pamiętam, ale chyba syn H. Modrzejewskiej zdobył światową sławę
budując piękne i trwałe mosty)
Nie zapominaj o nas
8 sty 23:56