matematykaszkolna.pl
Podaj okres podstawowy Lil Bezout: f(x)=−2cos4x+5 . Czy potrafiłby ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać ten konkretny przykład?
8 sty 22:48
Mila: funkcja y=cos(x) ma okres 2π dla podanej f(x)
  π 
T=

=

4 2 
+5 oznacza przesunięcie i nie wpływa na zmianę okresu −2 przed cosinusem wydłuża w pionie i nie wpływa na zmianę okresu zasadniczego
8 sty 23:06
ZKS: f(x + T) = f(x) −2cos[4(x + T)] + 5 = −2cos(4x) + 5 cos(4x) − cos[4(x + T)] = 0 2sin(2T)sin(4x + 2T) = 0 2T = k • π
 π 
T = k •

2 
8 sty 23:12
Mila: O, pojawił się ZKS, już Pan doktor?
8 sty 23:16
ZKS: Pani mgr, doktoryzowanie się zostawiłem dla innych osób, chociaż kiedyś na początku mnie kusiło. Pracuję w swoim zawodzie, także nie narzekam. Za to jeżeli można spytać,jak tam Pani mgr zdrowie? Jeżeli ująłem jakiś stopień bądź, tytuł naukowy to najmocniej przepraszam. Z poważaniem.
8 sty 23:26
Mila: To świetnie, że masz pracę i jesteś zadowolony. Życzę powodzenia.emotka Tytuł w sam raz. Lepiej Mila. Zdrowie dopisuje i humor też, chociaż w Krakowie smog. Forum jeszcze nie znudziło się i tak leci ( za szybko), znowu jeden rok więcej.
8 sty 23:34
ZKS: Szczerze mówiąc zadowolony to mało powiedziane. Mogę o tyle zdradzić, że pracuję w wykonawstwie obiektów mostowych. Jeżeli zdrowie i humor dopisuje to chyba najważniejsze w tym wszystkim. Forum tak szybko się nie nudzi, jak to się wydaje. Także droga Milu, życzę Ci wszelkiej pomyślności i oczywiście wytrwałości do naszej młodzieży. Pozdrawiam.
8 sty 23:49
Mila: Dziękuję za piękne życzenia emotka. Tobie życzę, aby Twoje mosty były mocne i piękne. ( Nie pamiętam, ale chyba syn H. Modrzejewskiej zdobył światową sławę budując piękne i trwałe mosty) Nie zapominaj o nasemotka
8 sty 23:56