Koło wpisane i opisane na walcu
Michał: Hej, mam zadanko −
Oblicz stosunek objęości kuli wpisanej w walec, do obejosći kuli opisanej na tym walcu.
Zadanie zrobiłem niby ale źle, nie wiem gdzie jest bląd. szukałem na necie i znazłem odp. jak
to dobrze zrobić, choć wciąż nie rozumiem czemu mi nie wszło , gdyż wydajem się że też
myślałem dobrze...
ok. do rzeczy
V
1=
43πr
3
r <−−− promien okregu wpsianego w walec
R<−−− promine okregu opisanego na walcu
Mamy trójkąt o przyprostokątnych 2r i przeciwprostokątnej 2R z wujka Pitagorasa, wiem że ta
operacja zbędna bo mamy 45 45 i 90 i mozna odczytac, ale mowie jak robiłem.
(2r)
2+(2r)
2=(2R)
2
8r
2=4R
2
2r
2=R
2
√2r=R
więc...
V
2=
43π(
√2r)
3
| V2 | | 43π2√2r3 | |
| = |
| =2√2 koniec... tyle ze to nie jest poprawna |
| V1 | | 43πr3 | |
odpowiedź... Gdzie jest błąd w tym rozumowaniu, proszę o pomoc i pozdrawiam cieplutko

Michał
8 sty 22:44
g:

Kula da się wpisać w walec którego średnica i wysokość są równe.
8 sty 22:55
Michał: Dziękuję g

ale, to rozumiem i to też jak wspomniałem wyżej znazłem na necie. Interesuje mnie
bardziej, co jest nie tak z moim rozmowaniem. Bo moze ja jestem ślepy i głupi... ALe wydaje mi
się że wszystko jest ok

A chciałbym wiedzieć co jest nie tak... Bo to była pierwsza drogą
jaką podążyłem.
8 sty 22:57
Michał:
9 sty 06:46
Blee: Przeciez wyszlo Ci tyle samo
9 sty 07:18
9 sty 08:38
Jerzy:
Wszystko miałeś dobrze do momentu:
√2r = R
| | 4 | | 4 | |
Bład jest w następnej linijce: V2 = |
| πr3*√2 , a nie: |
| π(√2r)3 |
| | 3 | | 3 | |
( przecież promień mniejszej kuli to r , a nie
√2r )
9 sty 08:59
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... miał dobrze
Michał
natomiast Ty masz w odpowiedzi:
9 sty 09:06
Jerzy:
| | 4 | | 4 | |
Nie miał dobrze. V mniejszej kuli = |
| πr3√2 , a nie: |
| π2√2r3 ! |
| | 3 | | 3 | |
9 sty 09:09
Jerzy:
Dobra , widzę
9 sty 09:10
kochanus_niepospolitus:
| | 4 | |
V1 <−−− objętość mniejszej kuli : V1 = |
| πr3 |
| | 3 | |
| | 4 | | 4 | |
V2 <−−− objętość większej kuli: V2 = |
| πR3 = |
| π(√2r)3 |
| | 3 | | 3 | |
9 sty 09:10
Michał: O jeku! Jerzy dostrzegam swój błąd przecież jak bym podzielił v
1 prz v
2
To cały czas było wszystko dobrze... Tylko nie umiem czytać "stosunek objęości kuli wpisanej w
walec, do obejosći kuli opisanej " KURCZE!

Złe bryły wziąłem #ARGH.
Dziękuję za oświecenie mnie Jerzy, pozdrawiam cieplutko! Michał
9 sty 09:15
Michał: @kochanus dzięki

za rozpisanie, na szczescie moja głupota nie jest aż tak duża i dostrzegłem
to po pierwszym postcie Jerzego.
Dzięki chłopaki doceniam pomoc.
9 sty 09:16