Znaleźć pierwiastki równań:
maro: nie wiem czy dobrze rozumiem należyc znaleźć pierwiastki równań
a) x
4−1=0
czyli
(x2
2)
2=x
4
a więc
x
2−1=0
(x+1)(x−1)=0
x+1=0 lub x−1=0
x=−1 lub x=1
b)x
2−6x+13=0
a=1, b=(−6), c=13
Δ=b
2−4ac
Δ=(−6)
2−4*1*13
Δ=36−52=−16
8 sty 22:02
5-latek: 
x
4−1=0
(x
2)
2−1
2=0
(x
2+1)(x
2−1)=0
(x
2+1)(x+1)(x−1)=0
W jakich to ma byc liczbach rozwiazanie
8 sty 22:08
5-latek: Jeszce √−16 =4 To dopiero dales do pieca
8 sty 22:11
5-latek: x2+1=0 ⇒x=i lub x=−i
√−16= √i2*16 = i√16= i4
8 sty 22:30
8 sty 22:33