matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole równoległoboku
Werq:
Muszę obliczyć pole równoległoboku zbudowanego na wektorach: a,b,p,q (są to wektory) a=p−2q b=2p+4q |p|=2 |q|=3
π
Kąt między wektorami p i q wynosi:
3
No i tak jedyne co wiem, to:
1
Cosinus tego kąta to
, dzięki czemu możemy wyliczyć iloczyn skalarny wektorów p i q
2
1
p o q = 2*3*
= 3
2
Nie mam pomysłu jak dalej to pociągnąć
Pomocy!
8 sty 21:49
Basia:
policz teraz a
→
◯a
→
=|a
→
|
2
i b→◯b
→
=|b
→
|
2
potem policz a
→
◯b
→
i cos(a,b) i sin(a,b) z jedynki tryg. P=|a|*|b|*sin(a,b)
9 sty 15:28
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick