Zadanie z funkcji
Patrycja: Cześć
Mam taki mały problem z tym zadaniem . Mam nadzieje ,że ktoś mi pomoże ,bo sama już nie daje
rady.
Do każdego z tych pod punktów jest pytanie tak lub nie i trzeba wybrać poprawna odpowiedz.
Dla danej funkcji f chcemy znaleźć najmniejsze k takie, że f(n) = O(nk)
A) Jeśli f(n) = (n3 +3n−1)4 to k = 81 odpowiedz tak lub nie
B) Jeśli f(n) = (n2 +1)2 ·(n3 +1) to k = 12. odpowiedz tak lub nie
C) istnieje C > 0 takie, że n +100 ≤ Cn2 dla prawie wszystkich n. odpowiedz tak lub nie
Proszę o pomoc, bo już nie mam na to pomysłów
8 sty 21:27
PW: C) tak
Na przykład C=1: nierówność
n+100≤1.n2
jest spełniona dla wszystkich n≥11 (kto nie wierzy, niech liczy Δ)
8 sty 22:13
5-latek: A co oznacza symbol(0) ?
8 sty 22:19
Patrycja: To jest o a nie 0
8 sty 22:31
5-latek: napisals duze O a teraz male o
Wiec co oznaacza symbol (o)
8 sty 22:35
Patrycja: Tak przepraszam to miało być duże O, ale nie mam pojęcia co znaczy to O
8 sty 22:40
8 sty 22:51