Ciagi
5-latek: Wykazac ze ciag
| 1 | | 1 | | 3 | | 1 | | 7 | | 1 | |
| , |
| , |
| , |
| |
| |
| ,.... o wyrazie ogolnym |
| 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 8 | | 8 | |
| | 1 | |
xn= 1− |
| gdy n jest parzyste |
| | 2(n+1)/2 | |
nie ma granicy
8 sty 21:16
kochanus_niepospolitus:
wykazujesz że dwa podciągi tego ciągu:
x2n i x2n+1 są zbieżne do różnych granic
8 sty 21:18
kochanus_niepospolitus:
wtedy na mocy tw. Heinego ciąg xn nie posiada granicy
8 sty 21:18
5-latek: Dobrze
Pokazuje ze dla n parzystego granica to 0 a dla n nieparzystego granica to 1
| | 1 | |
lim n→∞1− |
| = 1−0=1 |
| | 2n+1/2 | |
8 sty 21:26
piotr: 5−latek nie napisałeś, że 1/2n/2 dla n nieparzystych
8 sty 21:29
5-latek: Tak zawalilem
| | 1 | |
Mialo byc |
| dla parzystych |
| | 2n/2 | |
a ten drugi dla nieparzystych
Ale obliczenia mam dobre ?
8 sty 21:35
kochanus_niepospolitus:
tak ... 'obliczenia' są dobrze

ale zamiast n mogłeś użyć {2n} oraz {2n+1} (wtedy nie trzeba podawać co jest dla parzystych
a co dla nieparzystych)
8 sty 23:07
5-latek: Dzieki . Rozumiem
8 sty 23:08