matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
de l'Hospital
heh:
Jak policzyć granicę lim x
x
x−−>0+ z de l'Hospitala
8 sty 21:10
piotr:
lim
x−>0
x
x
= e
lim
x−>0
xlnx
= 1, bo
lnx
1/x
lim
x−>0
xlnx = lim
x−>0
= lim
x−>0
= 0
1/x
−1/x
2
8 sty 21:17