całki
Adrian: Wyznaczyć pole obszaru D ograniczonego krzywymi o równaniach:
y=ln(x3), x=1, x=e
8 sty 20:37
kochanus_niepospolitus:

tak trudno narysować 3lnx
8 sty 20:42
kochanus_niepospolitus:
dodatkowo zauważając, że 3*lne = 3*1 = 3
8 sty 20:43
Adrian: nie, gdzie tu jest pole ograniczone?
8 sty 20:44
Basia:

y=ln(x
3) = 3lnx
D = ∫
1e(3lnx)dx
J=∫3lnxdx = 3∫lnxdx = 3∫1*lnxdx
u = lnx v'=1
| | 1 | |
J=3(x*lnx − ∫x* |
| dx) = 3(x*lnx − ∫1dx) = 3(x*lnx−x) + C = 3x(ln(x) −1) + C |
| | x | |
D = 3e(lne−1) − 3*1(ln1−1) = 3e(1−1) − 3(0−1) = 3
8 sty 20:46
Basia: fakt nie jest ograniczony, a to jest pole tylko tego co jest nad osią OX
są trzy możliwości:
1. to co jest między prostymi pod osią OX ma pole nieskończone czyli D→+∞
2. miała to być prosta y=1
3. zapomniano dopisać "i osią OX"
8 sty 20:51
Adrian: pewnie się profesor pomylił, dzięki
8 sty 20:56