Wzory skróconego mnożenia
Marek:
Wzory skróconego mnożenia
| | (1+√12)2 − (2−√3)(√3−2) | |
|
| |
| | (√8−2)(2+2√2 | |
Prosiłbym o wyjaśnienie (2−
√3)(
√3−2) oraz mianownika
z góry dziękuje za pomoc
8 sty 20:02
kochanus_niepospolitus:
(2−√3)*(√3−2) = (2−√3)*[ (−1)*(2−√3)] = −(2−√3)*(2−√3) = −(2−√3)2
8 sty 20:05
kochanus_niepospolitus:
w mianowniku:
√8 − 2 = √4*2 − 2 = √4*√2 − 2 = 2*√2 − 2 = 2√2 − 2
więc:
(√8 − 2)*(2+2√2) = (2√2−2)*(2√2+2) = (2√2)2 − (2)2
8 sty 20:06
the foxi:
Wyjaśnienie (2−√3)(√3−2)?
(2−√3)(√3−2)=−(√3−2)(√3−2)−(√3−2)2=−(3−4√3+4)=−(7−4√3)=4√3−7
8 sty 20:06
5-latek: mianownik 2√2= √8
teraz masz (√8−2)(2+√8)
dipdawanie ejst przemienne wiec (2+√8= √8+2
wiec (p[8}−2)(√8+2} ze wzoru (a−b)(a+b)= a2−b2
8 sty 20:06