dx | ||
∫ | ||
x8+x6 |
1 | Ax5 +Bx4 + Cx3 + Dx2 + Ex + F | Gx + H | |||
= | + | ||||
x8 + x6 | x6 | x2+1 |
x4 −x2 +1 | −1 | ||
+ | |||
x6 | x2+1 |
1 | 1+x2−x2 | 1 | 1 | ||||
= | = | − | = | ||||
x8+x6 | x6(1+x2) | x6 | x4(1+x2) |
1 | 1+x2−x2 | 1 | 1 | 1 | ||||||
= | − | = | − | + | = | |||||
x6 | x4(1+x2) | x6 | x4 | x2(1+x2) |
1 | 1 | 1+x2−x2 | ||||
= | − | + | = | |||
x6 | x4 | x2(1+x2) |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
= | − | + | − | |||||
x6 | x4 | x2 | 1+x2 |
1 | 1 | 1 | 1 | ||||
= | ( | − | ) | ||||
x6(x2+1) | x4 | x2 | x2+1 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||
= | − | ( | − | )= | − | + | − | |||||||||
x6 | x2 | x2 | x2+1 | x6 | x4 | x2 | x2+1 |
dx | dx | |||
∫ | =∫ | |||
x8+x6 | x2(x6+x4) |
1 | ||
t= | ||
x |
dx | ||
dt=− | ||
x2 |
dt | ||||||||||||||
=−∫ | ||||||||||||||
|
dt | ||||||||
=−∫ | ||||||||
|
t6 | ||
=−∫ | dt | |
1+t2 |
(t6+1)−1 | ||
=−∫ | dt | |
1+t2 |
dt | ||
=−∫(t4−t2+1)dt+∫ | ||
1+t2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |