Geometria
Maciek: Z wierzchołków trójkąta równobocznego o boku 6 cm wykreślono koła o promieniu równym połowie
długości boku trójkąta. Oblicz pole figury położonej wewnątrz trójkąta pomiędzy wykreślonymi
kołami. Robiłem to zadanie i chcę być pewien że mam je dobrze; czy wynik to 9*√3−4,5π?
8 sty 19:30
5-latek: Jesli wyszedl taki wynik to zly
Pole musi byc w cm2
8 sty 19:33
Maciek: tak, liczyłem pole w cm
2. Co może być źle? Najpierw policzyłem pole trójkąta, czyli 9*
√3,
| 1 | |
później pole jednego wycinka, czyli |
| *32π=1,5π. Są trzy takie wycinki, więc pole |
| 6 | |
wychodzi 9
√3−4,5π
8 sty 19:46
5-latek: Spojrzalem tylko ma wynik . Obliczen nie robilem
Ale skoro jest w cm2 to pewnie dobrze
8 sty 19:47
Eta:
| 1 | |
S= PΔ−3* |
| πr2 , aΔ=12 r= 6 |
| 6 | |
S= 36
√3−18π= 18(2
√3−π) [j
2]
=============
8 sty 19:51
Eta:
Masz dobry wynik
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Ja źle odczytałam zamiast r=3 , r=6 i zamiast a=6 a=12
8 sty 19:53