punkty przeciecia
Marek: Wyznacz punkty przecięcia xe1/x z OX. Nie wiem jak to zrobić, bo nie wuiem czy tutaj można
dzielić przez x.
8 sty 19:19
Marek: + jak sobie poradzić z asymptotami
8 sty 19:28
Marek: Ktoś by mnie wspomógł?
8 sty 20:26
kochanus_niepospolitus:
xe1/x = 0 ⇔ x=0 lub e1/x = 0 ... ale wiemy, że ea ≠ 0 dla dowolnego a, więc jedynym
miejscem zerowym jest x=0 ... które jednak wypada, bo nie należy do dziedziny funkcji.
Wniosek: brak miejsc zerowych
8 sty 20:29
Marek: Dziekuje. A odnosnie funkcji? Ten x przed e1/x wszystko mi niszczy.
8 sty 21:06
Marek: Tfu asymptoty*****
8 sty 21:06
Marek:
8 sty 22:13
Marek:
9 sty 09:39
Marek:
9 sty 13:13
Jerzy:
Asymptota pionowa prawostronna: x = 0
Asymptota ukośna: y = x + 1
9 sty 13:24
piotr: asymptota obustronna:
y = ax + b
| | f(x) | | f(x) | |
a = limx→−∞ |
| = limx→−∞e1/x = 1 = limx→+∞ |
| |
| | x | | x | |
b = lim
x→−∞(f(x) − ax) = lim
x→−∞(xe
1/x − ax) = 1
9 sty 13:28
Marek: Jerzy, ale ja wynik mam. Co mi z wyniku jak nie rozumiem...
Piotr, a co z x→∞ dla b? Oraz z as. pionowa?
9 sty 13:58
Marek: Bo widze, ze dla a przyrownales limx→∞=limx→−∞
A w b tego nie zrobiles.
Natomiast as. pionowej nie wiem jak poprzekstzalcac to.
9 sty 13:59
Marek:
9 sty 15:52
Basia:

f(x) = x*e
1/x x∊R\{0}
| | e1/x | |
limx→0+ f(x) = limx→0+ |
| |
| | | |
lim
x→0+e
1/x = +
∞
lim
x→0−f(x) = 0*0 = 0
prosta x=0 (czyli oś OY) jest asymptotą pionową prawostronną
lim
x→+∞f(x) = lim
x→+∞(x*e
1/x) = +
∞*e
0 = +
∞
lim
x→−∞f(x) = lim
x→−∞(x*e
1/x = −
∞*e
0 = −
∞
nie ma asymptot poziomych więc mogą być ukośne
| | x*e1/x | |
a=limx→+∞ |
| = limx→+∞e1/x = e0 = 1 |
| | x | |
b = lim
x→+∞[x*e
1/x−x] = lim
x→+∞x(e
1/x−1) =
| | e1/x−1 | | | |
limx→+∞ |
| = limx→+∞ |
| = |
| | | | | |
lim
x→+∞e
1/x=e
0=1
masz asymptotę ukośną prawostronną y=x+1
| | x*e1/x | |
a=limx→−∞ |
| = limx→−∞e1/x = e0 = 1 |
| | x | |
b = lim
x→−∞[x*e
1/x−x] = lim
x→−∞x(e
1/x−1) =
| | e1/x−1 | | | |
limx→−∞ |
| = limx→−∞ |
| = |
| | | | | |
lim
x→−∞e
1/x=e
0=1
masz asymptotę ukośną lewostronną y=x+1
czyli y=x+1 jest asymptotą ukośną obustronną
9 sty 16:13
Marek: dziękuje basia!
| | 1 | |
Pochodna funkcji wyszła mi e1/x(1− |
| ). Jakie są ekstrema tejże funkcji? |
| | x | |
9 sty 20:53
Basia:
x≠0
| | 1 | | x−1 | |
f'(x) = 0 ⇔ 1− |
| =0 ⇔ |
| =0 ⇔ x−1=0 ⇔ x=1 |
| | x | | x | |
| | x−1 | |
e1/x jest stale dodatnie czyli znak pochodnej zależy tylko od znaku wyrażenia = |
| |
| | x | |
| | x−1 | |
zamiast |
| możemy zbadać znak wyrażenia x(x−1) |
| | x | |
x∊(−
∞,0) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f↗
x∊(0,1) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f↘
x∊(1,+
∞) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f↗
w p−cie x=0 pochodna wprawdzie zmienia znak, ale funkcja nie jest tam określona więc oczywiście
nie ma tu żadnego ekstremum
w p−cie x=1 funkcja ma minimum lokalne f(1) = 1*e
1/1 =e
9 sty 21:11
Marek: Zapomniałem podzielić przez e1/x. Natomiast nie rozumiem skąd wziełaś x(x−1) skoro miejsce
zerowe Ci wyszło 1. Wykres wg mnie powinien być liniowy rosnący. Przez co f'(x) ↗ dla x (1,∞)
oraz f'(x) ↘ dla x (−∞,0) i (0,1). Mnimum się zgadza.
9 sty 21:54
Jerzy:
| | 1 | |
Nie widzisz,że znak pochodnej zależy od znaku wyrażenia 1− |
| , |
| | x | |
a wypisujesz swoje niedorzeczne wynurzenia.
9 sty 22:51
Marek: Prawda, ze zależy od tego czyli: 1−1/x=0 i tutaj nie mnożę razy x? Przez co mi właśnie wyjdzie
x=1?
10 sty 08:48
Marek: Przecież nawet Basia tak napisała.... Myślałem ze po wyliczeniu miejsca zerowego, można od razu
przejść do rysowania wykresu pochodnej
10 sty 08:50
Jerzy:

Wystarczy tylko narysować wykres tego fragmentu pochodnej, od którego zależy jej znak,
| | 1 | |
czyli tutaj: g(x) = 1 − |
| . |
| | x | |
Witać,że w punkcie: x = 1 , pochodna zmienia znak z ujemnego na dodatni, a więc mamy minimum.
10 sty 08:58
Marek: Jerzy, ale nie o to kompletnie chodzi. Ja wiem, że w punkcie x=1 jest minimum. Bo z mojego
wykreus to również wynika. Po prostu mamy z Basią inne przedziały, z tego względu, że ona
jeszcze ujęła x=0 jako miejsce zerowe, przez co ma parabolę, a ja prostą.
Ja zrobiłem wykres funkcji z miejscem zerowym pochodne x=1. I mam takie f'(x) ↗ i f'(x)↘ jak
pisałem w poprzednim poście.
10 sty 12:52
Marek: | | 1 | |
Ja wziąłem po prostu miejsce zerowe funkcji 1− |
| , którym jest x=1 |
| | x | |
10 sty 12:52
Jerzy:
Popatrz na wykres 08:58 i ustal jaki ma znak pochodna w przedziałach:
(−∞;0) ; (0;1) ; (1:+∞ ) ?
I nie wypisuj bzdur,że Basia "ujeła x = 0 jako miejsce zerowe"
10 sty 13:37
Marek: Dobrze widzę... Ale rozumiesz o co mi chodzi czy nie? Widze, że tak jest na wykresie, ale nie
rozumiem dlaczego to nie działa tą metodą co zawsze. Czyli Mz pochodnej → oś x, zaznaczamy
miejsca zerowe → rysujemy → odczytujemy. Tutaj wyznaczylismy miejsce zerowe x=1 i mimo to
wynikiem jest calkiem co innego.
10 sty 18:43
Basia: | | x−1 | |
Basia oczywiście rozważa całą pochodną |
| , ale w dziedzinie R\{0} |
| | x | |
w tej dziedzinie pochodna co do znaku zachowuje się jak funkcja kwadratowa x(x−1), ale w
dziedzinie R\{0}
jak znam życie i uczniów Marek policzył sobie tak:
x<1 a to nieprawda, bo tutaj przez x mnożyć NIE WOLNO
10 sty 18:49
Marek: Nie policzył sobie tak
| | x−1 | |
Nie zrobiłem nawet z tego nierówności. Przyrównałem |
| po prostu do 0 zeby wyliczyc |
| | x | |
miejsce zerowe a nastepnei zrobilem wykres.
Gdybym zrobił z tego nierownosc to oczywiscie pomnozyl bym to tzn. x(x−1) ale nigdy tak nie
robilem przy maksimum i minimum. Zawsze Mz > wykres > koniec.
10 sty 19:08
10 sty 19:09
Marek: Możecie mi powiedzieć czy dobrze to zrobiłem. Bo tylko prawa strona wykresu mi wychodzi dobrze.
Jeżeli chdozi o wklęsłośc wypukłość to wykres 2 pochodnej jest nad osią X, z tego względu ze
nie mamy miejsca zerowego.
Czyli f(x) U ⇔ x nalezy do R \ {0}
12 sty 18:42
12 sty 18:46
Marek: Gdyby druga pochodna bylaby na minusie, to by sie wszystko zgadzalo.
12 sty 18:47
Marek:
12 sty 21:16
Marek:
13 sty 12:55
Jerzy:
A do czego Ci potrzebna druga pochodna ?
13 sty 13:08
Marek: Do wklęsłości i wypukłości. Cały przebieg zmienności funkcji.
13 sty 15:55
Marek: Może ktoś pomóc?
13 sty 19:04
Marek:
14 sty 09:22
Marek: Chodzi mi tylko o wylicznie drugiej pochodnej + przedzialy kiedy wypukla kiedy wklesla, a ja
juz sobie reszte sam sprawdze.
Mam to na jutro
14 sty 10:33
Marek:
14 sty 14:34
Marek:
14 sty 19:06
Marek:
14 sty 20:29