ostrosłup
pikuś: przekątna podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 14 pierwiastków z dwóch
cm.ściana boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 30 topni. Oblicz pole powierzchni
całkowitej i objętość
8 sty 19:17
kochanus_niepospolitus:
a idź ty 'daj mi na tacy' spadaj na drzewo ... gimbaza zasrana ... później przez takich jak Ty
z emerytury będą mi odciągać Tobie na zasiłek dla bezrobotnych
8 sty 20:11
Mila:

p=|AC|=|BD|=14
√2⇔a=14
1) W ΔSOC: |OE|=7
| | |OE| | | 14√3 | |
cos(30)= |
| ⇔h= |
| |
| | h | | 3 | |
2)
| | 1 | | 1 | | 7√3 | |
V= |
| a2*H⇔V= |
| *142* |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
==============
3)
| | 1 | |
Pc=a2+4*( |
| a*h)=a2+2*a*h |
| | 2 | |
podstaw i oblicz
8 sty 20:13
kochanus_niepospolitus:
no i Miluś dała temu darmozjadowi gotowca

szkoda szkoda Miluś ... to 'coś' tylko przywyknie do tego, że jej/jemu się wszystko na srebrnej
tacy podaje
8 sty 20:15
pikselek: proszę pomóżcie bardzo długo chorowałam i mimo pomocy nie wszystko opanowałam jeżeli nie
możecie lub nie chcecie pomóc to przepraszam za zawracanie głowy...
8 sty 20:16
Mila:
No przecież masz rozwiązane, o co chodzi?
Oblicz Pc, napisz wynik, to sprawdzę.
8 sty 20:33
pikselek: 196 dodać 196 pierwiastków z 3 dzielone na3
8 sty 20:41
pikselek: i co wynik dobry bo do 12 muszę oddać zadania......
9 sty 08:18
kochanus_niepospolitus:
nie
| | √3 | |
dobry to Pc = 196 + 2*196 |
| |
| | 3 | |
9 sty 08:33
pikselek: Pc= 142+ 4x[1/2 xaxh
Pc=196+ 2 x 14 x 7√3 dzielone przez 3
Pc=196 + 28 x 7√3 dzielone przez 3
tak mi wychodzi........
9 sty 09:07
kochanus_niepospolitus:
a = 14
| | √3 | |
natomiast H (czyli wysokość ostrosłupa, której tutaj nie potrzebujemy) wynosi 7 |
| |
| | 3 | |
uważnie podstawiaj dane
9 sty 09:08
pikselek: ok dzięki faktycznie pomyliłam wysokość ostrosłupa z wysokością ściany bocznej Dzięki
9 sty 09:11