ostrosłup
zumba: krawędż boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 12 cz i tworzy z wysokością kąt o
mierze 60 stopni. Oblicz objętość i pole pow. całkowitej
8 sty 18:54
Eta:

W trójkącie AOW "ekierce" o katach 30
o,60
o,90
o:
|AW|=12 to H=6 i |AO|=2r =6
√3 ⇒ r=3
√3
| | 1 | |
zatem Pp= |
| *2r√3*3r= 3r2√3 = 81√3 |
| | 2 | |
W ΔDOW z tw. Pitagorasa
h
b=
√H2+r2= ...=3
√7
| | 1 | |
Pc= Pp+ 3* |
| *2r√3*hb=......... |
| | 2 | |
8 sty 19:36
zumba: trochę to zagmatwane..........
8 sty 19:42
Eta:
To sobie "odgmatwaj"
8 sty 20:01
pikselek: ale dzięki wielkie ratujesz mi d.......
8 sty 20:26
kochanus_niepospolitus:
Szkoda tylko, że w główce nie ma za wiele i dupę trza ratować otrzymywaniem gotowców.
8 sty 20:27
Eta:
Hej "kochaniutki"

Co jesteś taki jak brzytwa
8 sty 20:30
zumba: pomoże ktoś żebym to lepiej zrozumiała ? skąd AO=2r
9 sty 09:57
zumba: pomocy
9 sty 10:22
zumba: może ktoś się zlituje bo sama nie dam rady?
9 sty 13:19
5-latek:

Skoro to jest ostroslup prawidlowy trojkatny to podstawa jest trojkat rownoboczny
W takim ostroslupie spodek wysokosci pada na srodek okregu opisanego na tym trojkacie
Teraz potrzebne wiadomosci
Tylko w tym trojkacie tzn rownobocznym srodkek O okregu opisanego R pokrywa sie ze srodkiem
okregu r wpisanego w ten trojkat
| | 2 | | 2 | |
R= r+r= 2r = |
| CD= |
| H |
| | 3 | | 3 | |
masz na rysunku OD=r
Srodek okregu w pisanego w trojkat lezy na przecieciu sie dwusiecznych kata
W tym trojkacie dwusieczne dziela katy trojkata na dwa rowne katy po 30
o
stad kat DAO= 30
o
kąt CDA = 90
o
z tego masz ze kąt AOD=60
o (nie moz ebyc inaczej
Wobec tego masz Δ prostokatny 39
o 60
o 90
o
Jest to szczegolny trojkat Przy kacie 60
o masz r to z wlasnosci tego trojaka AO= 2r
natomiast AD= r
√3 . Tyle
9 sty 14:18
zumba: dzięki kocham was
9 sty 15:18