planimetria
Mikołaj:

Czy te trójkąty będą podobne? chodzi mi o trojkat ABC oraz ACD . Jeśli tak to z jakiej cechy?
8 sty 18:44
qulka: Nie będą
8 sty 18:52
Mikołaj: Dzięki
8 sty 18:55
Eta:

Są podobne z cechy (kkk)
8 sty 19:03
Mikołaj: Podam zadanie do tego bo nie umiem go zrobić. W trapezie prostokątnym ABCD o podstawach AB i CD
przekątna AC jest prostopadła do ramienia BC, dłuższa podstawa AB ma długość 9, a sinus kąta
CAD jest równy √33 . Oblicz pole tego trapezu.
****
Jeżeli sinus kąta β ( CAD) jest równy √33 to sinus kąta β (ABC) też jest równy
√33 ?
8 sty 19:33
Eta:

w ΔABC
to |DC|= .... i |AD|=h=....
P(trapezu)= ...........
8 sty 20:12
Mikołaj: Dziękuję, wynik się zgodził z moimi obliczeniami. =)
8 sty 20:26
Eta:
No i ładnie

w nagrodę
8 sty 20:29