Ilu sportowców należy jednocześnie do obu sekcji?
ami: W sekcji sportowej liczącej 20 osób jest 15 pływaków i 7 lekkoatletów. Ilu sportowców należy
jednocześnie do obu sekcji?
A. 7
B. co najmniej 7, ale nie więcej niż 15
C. 2
D. co najmniej 2, ale nie więcej niż 7
8 sty 18:25
Pytający:
D
8 sty 18:53
Mila:

(C)
|A∪B|=|A|+|B|−|A∩B|
20=15+7−x
x=2
8 sty 20:48
Pytający:
Milu, ale przecież nigdzie nie wspomniano, że wśród tych 20 osób są jedynie pływacy i
lekkoatleci.
Mój rysunek też odpowiada takiej treści (K − koszykarze). Pozdrawiam serdecznie!
8 sty 21:17
Mila:
Odpowiedzi sugerują Twoją interpretację. Też pozdrawiam. Poprosimy eksperta
PW
o wypowiedź.
9 sty 15:08