prawdopodobieństwo
***PRAWDOPODOBIEŃSTWO***: Wybieramy losowo jeden ze zbiorów A={1,2,...,62} lub B={1,2,...,124}.
Z wybranego zbioru losujemy liczbę x.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że liczba x
2 +1 jest podzielna przez 10.
Gdzie robię błąd?
A− wylosowano zbiór A
B− wylosowano B
x− wylosowano takiego x, że x
2+1 jest podzielna przez 10 (czyli wylosowano 3 lub 7 C
12)
P(A)=0,5
P(B)=0,5
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | | 3 | |
P(X)=P(A)*P(XIA)+P(B)*P(XIB)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 64 | | 2 | | 124 | | 64 | | 124 | | 124 | |
3 lut 18:02
Basia:
dlaczego tylko 3 i 7 ?
a na przykład 13 i 17, 23 i 27,.....itd.
132+1=169+1=170 i jest podzielne przez 10
172+1 = 289+1=290 i jest podzielne przez 10
w A jest 6*2=12 takich liczb
w B jest ich 12*2+1 (bo także 123) czyli 25
to jest jedyny błąd; reszta jest dobrze; podstaw tylko prawidłowe liczby
3 lut 19:09
Basia:
jest jeszcze drugi, typowo rachunkowy;
zamiast 262 napisałeś 264
3 lut 19:10