pooomocy: W sklepie odzieżowym cena pewnej bluzki wrosla o 50 % , następnie o 20%. Na koniec sezonu
cena bluzki została obnizona o 30%. Jaka była średnia, procentowa zmienna ceny bluzki?
12 lis 16:28
damian: musisz zastosowac wzór na średni procent sumy
12 lis 17:04
karloz: Jeśli dobrze kombinuję to chyba będzie tak:
x - początkowa wartość bluzki
po pierwszej zmianie mamy : x' = x +50%x = x + (50/100)x = x + (1/2)x = (3/2)x
po drugiej zmianie mamy : x'' = x' +20%x' = (3/2)x + (20/100)(3/2)x = (3/2)x + (3/10)x =
(18/10)x
po trzeciej zmianie mamy : x''' = x'' - 30%x'' = (18/10)x - (30/100)(18/10)x = (18/10)x -
(54/100)x = (180/100)x - (54/100)x = (126/100)x
y = (126/100)x - końcowa wartość bluzki
jeżeli się nigdzie nie pomyliłem to powinno wyjść 26% (ale będę wdzięczny za sprawdzenie

)
12 lis 17:07
blagam%252520Was: i to juz jest ta średnia, procentowa zmienna ceny bluzki?
12 lis 19:15