Dla jakich wartości parametru k równanie (k+1)x^2−4kx+k+1=0 ma jeden pierwiastek
zadanie: Dla jakich wartości parametru k równanie (k+1)x2−4kx+k+1=0 ma jeden pierwiastek?
8 sty 17:27
5-latek: k+1=0 wtedy funkcja liniowa ma jedno rozwiazanie
2 przypadek dla k+1≠0 Δ=0
8 sty 17:31
zadanie: Dział ten kompletnie odpada dla mnie, nic z niego nie rozumiem
8 sty 17:35
5-latek: Przy takim sposobie myslenia to wszystkie dzialy beda kompletnie odpoadac
Z jednego powodu nie potrafisz liczyc .
Popatrz na moje posty jesli czegos nie potrafie to przynajmniej probuje liczyc i sie dopytuje
1 ) k+1=0 to k=−1
wtedy rownie postac −4kx+k+1=0
−4kx= −k−1
4kx= k+1
| | k+1 | |
x= |
| dla k=−1 masz x=0 |
| | 4k | |
jesli k+1≠0 masz rownanie kwadratowe
(k+1)x
2−4kx+k+1
Δ= (−4k)
2−4(k+1)(k+1) =0
Δ= 16k
2−4(k+1)
2=0
teraz dokoncz
8 sty 17:47