Dla jakich wartości parametru m równanie x^2-x+m-3 = 0 ma dwa różne rozwiązania
focus: Dla jakich wartości parametru m równanie x2−x+m−3 = 0 ma dwa różne rozwiązania?
8 sty 17:12
5-latek: Δ>0
8 sty 17:13
focus: Coś tak średnio wychodzi

Mogę prosić o rozwiązanie tego przykładu?
8 sty 17:14
5-latek: Δ= (−1)2−4*1(m−3)>0
1−4m+12>0
−4m+13>0
−4m>−13
dokoncz
8 sty 17:17
focus: dobra wyjdzie mi m<13/4 i co dalej?
8 sty 17:22
5-latek: Koniec zadania
Nie mozesz tutaj skorzystac z e wzorow Vietea gdyz nie wiesz jakie to maja byc rowiazania czy
oba dodatnie , czy oba ujemne
czy tez jedno dodatnie a drugie ujemne
8 sty 17:24