macierze
Macierzak: Rzecz się tyczy macierzy, wiadomo, zakładamy, że wszystkie zadania są wykonalne itd. i nie
rozumiem jednego przejścia
X= [3B
(T)*(−1)*B*(A
(T)*(−1)]
−1
i....
na podstawie jakiego prawa zmieniamy kolejności?
żeby była jasnośc, nie rozumiem TYLKO(!) dlaczego zostałą zamieniona kolejność 1 i 3 elementu
8 sty 17:02
g:
(AB)−1 = B−1A−1
Spróbuj pomnożyć (AB)−1(AB). Powinno wyjść I. Bez zamiany kolejności nie wyjdzie.
U Ciebie w pierwszym wzorze powinno być chyba ...B−1....
8 sty 17:24
Macierzak: A jeszcze... np.
det(2X) = ?
i np...
det(3x
2) = 3
3detX*detX
dlaczego jak jest liczba w środku to się robi jakieś dziwne rzeczy? z jakich to
własności/zasad/wzorów?
8 sty 18:26
8 sty 19:10
Macierzak: mógłby ktoś pomóc?
8 sty 20:58
Macierzak: prosze
8 sty 23:49
jc:
Wyznacznik jest liniowy ze względu na każdy wiersz (kolumnę).
Zatem, jak macierz nxn pomnożysz przez k, to każdy z k wierszy zostanie pomnożony
przez k i przed wyznacznik wyłączy się kn.
Jeśli A i B są macierzami nxn, to det(AB)=det(a) det(B).
8 sty 23:58
Macierzak: Czyli jeżeli X jest macierzą stopnia n, to det(2X) to 2n*detX tak?
9 sty 18:43
Pytający:
Tak.

(swoją drogą spójrz na punkt ósmy w podesłanym wyżej linku... wystarczyło przeczytać)
9 sty 21:03
Macierzak: Tak, masz rację, jakoś przyjmuję jako dogmat, że nie zrozumiem rzeczy pisanych fachową
matematyką.
Mam jeszcze pytanie, czy macierz nieosobliwa (o maksymalnym rzędzie) ma zawsze dokładnie jedno
rozwiązanie?
I czy macierz, która ma rząd macierzy rozszerzonej równy rzędowi macierzy podstawowej, ale
mniejszy od stopnia macierzy to czy ona ma ZAWSZE nieskończenie wiele rozwiązań?
9 sty 23:42
Pytający:
A czymże jest rozwiązanie macierzy?

Rozwiązanie może mieć równanie macierzowe AX=B, a nie sama macierz A.
I tak, jeśli macierz A jest nieosobliwa (a tym samym kwadratowa, więc (liczba równań)=(liczba
niewiadomych)), to wtedy rząd(A)=rząd(A|B)=(liczba niewiadomych) i równanie ma jedno
rozwiązanie.
I tak, jeśli rząd(A)=rząd(A|B)<(liczba niewiadomych), to równanie ma nieskończenie wiele
rozwiązań.
Generalnie tu masz ładnie rozpisane (zielona ramka):
http://edu.pjwstk.edu.pl/wyklady/alg/scb/index55.html
10 sty 00:22