Liczby zespolone
BezSensu: Proszę o pomoc:
Mam zadanie typu: Oblicz pierwiastek kwadratowy z liczby: 35−12i.
Proszę mnie nakierować, jak w ogóle zacząć takie zadanie?
Z góry dziękuję za pomoc!
8 sty 16:56
Blee:
(a + ib)2 = 35 − 12i
Czyli:
a2 − b2 = 35
2ab = −12
I rozwiazujesz ten uklad dwoch rownan aby uzyskac:
a=6 ; b=−1
8 sty 16:59
Mila:
35−12i=(6−i)2=(−6+i)2 sprawdź
z=√35−12i
z=√(6−i)2 /2
z2=(6−i)2
z=6−i lub z=−6+i
8 sty 20:21
BezSensu: Czyli:
a
2−b
2= 35
2ab= −12
(a−b)(a+b) = 35
a+b=7
a−b= 5
2a=12
a= 6
b=−1
9 sty 12:55
PW: Rozumowanie
(a−b)(a+b)=35 ⇒ a−b=5∧a+b=7
byłoby dobre, gdybyś miał informację, że a i b są liczbami naturalnymi.
Lepiej zobacz co zrobiła Mila i trzymaj się tej metody.
9 sty 13:03