??
Marko Polo: Funkcja g kazdej liczbie x nalezy <−5 6> przypo najmniejsza liczbe całkowitą n taką że 3n jest
wieksza od x
podaj wartosci funkcji g dla argumenty 0,−5, pierwiastek z 2
podaj miejsca 0 funkcji g
podaj wzór wartosci funkcji g
8 sty 15:15
Marko Polo: jeśli ktoś dałbyrade to przetłuaczyć jak debilowi ^^
8 sty 15:17
kochanus_niepospolitus:
| | x | |
no to mamy (prawię) g(x) = [ |
| ] |
| | 3 | |
dla x∊ <−5 ; −3) ; g(x) = −1
dla x∊ <−3 ; 0) ; g(x) = 0
dla x∊ <0 ; 3) ; g(x) = 1
dla x∊ <3 ; 6) ; g(x) = 2
dla x = 6 ; g(x) = 3
gdyby w zadaniu było: "liczbe całkowitą n taką że 3n jest wieksza
lub równa x" to g(x)
miałaby wzór jaki podany powyżej i przedziały te by wyglądały trochę inaczej.
8 sty 15:25
kochanus_niepospolitus:
a prawidłowy wzór funkcji g(x) dla tak napisanej treści wygląda następująco:
| | ⎧ | [x/3] ; x ≠ 3k gdzie k∊Z | |
| g(x) = | ⎩ | x/3 +1 ; x = 3k gdzie k∊Z |
|
8 sty 15:27
Marko Polo: wow dziękuje, już ogarniam
8 sty 15:34