trygonometria
sylwester: wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie sinx=m2+m−1 ma rozwiązanie w
zbiorze liczb rzeczywistych
prosze o pomoc
3 lut 18:00
PRAWDOPODOBIEŃSTWO: sinx=m2+m−1
−1≤sinx≤<1
−1≤m2+m−1≤1
1. m2+m−1≥−1 i 2. m2+m−1≤1
ad.1
m2+m≥0
m(m+1)≥0
m=0
m=−1
m∊(−∞,−1> U <0,∞)
ad.2
m2+m−2≤0
Δ=1+8=9
m=−2
m=1
m∊<−2,1>
odp: m∊(−∞,1> u <0,∞)
3 lut 18:15
PRAWDOPODOBIEŃSTWO: również powiedz czy dobrze

pozdrawiam
3 lut 18:15
sylwester: dziekuje

tak jak juz pisalam pod poprzednim zadaniem odpowiedzi nie posiadam

niestety..
również pozdrawiam i dziekuje za pomoc
3 lut 18:20