wielomiany
wpisz, a otrzymasz : Dwa wierzchołki prostokąta leżą na osi OX, dwa pozostałe należą do paraboli
y=
12x
2 + 2. Wyznacz współrzędne wierzchołków tego prostokąta,
jeżeli jego pole jest równe 39.
Nie ogarniam tego w ogóle także proszę o zrobienie i wytłumaczenie
8 sty 15:12
Jerzy:
| 1 | |
A nie ma być minusa przed |
| x2 ? |
| 2 | |
8 sty 15:14
kochanus_niepospolitus:

Taki oto prostokącik masz (o bokach : a i 2b).
Obliczymy pole połowy tego prostokąta, czyli prostokąta o bokach a, b.
zauważ, że: a = f(b)
więc: mamy:
| 1 | | 39 | |
stąd Pm ▯ = a*b = ( |
| b2 + 2)*b = |
| |
| 2 | | 2 | |
| 1 | | 39 | |
i rozwiązujemy równanie: ( |
| b2 + 2)*b = |
| // *2 |
| 2 | | 2 | |
b
3 + 4b = 39
b = ....

a więc a = ....
8 sty 15:17
karty do gry : x
3 + 4x − 39 = 0
(x−3)(x
2 + 3x + 13) = 0
x = 3
(−3,0) , (3,0) , (−3 , 13/2) , (3 , 13,2)
8 sty 15:18
wpisz, a otrzymasz : nie, jest bez minusa

dzięki wielkie, postaram się to zrozumieć
wy to luje jesteście jednak xD robicie takie zadanie w 4 minuty a my na lekcji to pół godziny
liczymy xd
8 sty 15:22