Prosze o wytlumaczenie
Kasia: Rozwiaz nierownosc
logx4>=2
8 sty 15:06
Jerzy:
logx4 = 2 ⇔ x2 = 4 ⇔ x2 = 22
8 sty 15:09
karty do gry : log
x 4 ≥ 2 , x > 0 i x ≠ 1
(log
4 x)(1 − 2log
4 x) ≥ 0
1 < x ≤ 2
8 sty 15:14
Kasia: Inne odpowiedzi są
8 sty 15:17
Kasia: A nie sorki, zly przyklad sprawdzałam, mógłbyś wytlumaczyc?
8 sty 15:17
5-latek: Musisz rozwiazac dwie nierownisci bo nie wiesz jaka jest podstawa logarytmu
dla x∊(0,1) zmieniasz zwrot nierownowsci na na przeciwny
dla x<1 zostwiasz jaki jest
8 sty 15:21
Kasia: Czyli gdy x €(0;1) to 4<=x2?
8 sty 15:25
Kasia: A gdy większe od 1 to 4>=x2
8 sty 15:27
Jerzy:
Patrz: 15:14
t = log
4x i t > 0
| | 1 | | 1 | |
|
| ≥ 2 ⇔ t ≤ |
| , czyli mamy: |
| | t | | 2 | |
| | 1 | |
0 ≤ log4x ≤ |
| ⇔ log41 < log4x ≤ log41/2 ⇔ 1 < x ≤ 2 |
| | 2 | |
8 sty 15:29