Calki
Dominika: Pomoże ktoś? Bo wychodzi mi inny wynik niż w książce, odpowiedz to : 2ln|2x
2+3x+1|
8 sty 14:29
kochanus_niepospolitus:
(2x
2+3x+1)' = 4x+3
zauważ, że w liczniku masz 8x+6 czyli inaczej 2*(4x+3)
widzisz już 'coś'
8 sty 14:31
Basia:
(2x
2+3x+1)' = 4x+3
8x+6 = 2(4x+3)
| | 4x+3 | |
= 2∫ |
| dx =2ln|2x2+3x+1|+C |
| | 2x2+3x+1 | |
| | f'(x) | |
∫ |
| dx = ln|f(x)|+C |
| | f(x) | |
8 sty 14:33
Dominika: A może ktoś tego nie zauważy i jak zrobiłam to poprzez metrowe rozdziału na ułamki to wyszła
inna odpwoiedz
8 sty 14:38
Basia: a jak rozłożyłaś mianownik? napisz, może znajdziemy błąd
8 sty 14:45
Basia: a najlepiej napisz swój wynik, bo możliwe, że wszystko jest dobrze,a jedynie zapis jest w innej
postaci
8 sty 14:46
Dominika: Mianownik miałam (x+12)(x+1)
8 sty 15:02
Dominika: I dwójka przed
8 sty 15:03
kochanus_niepospolitus:
no i co dalej zrobiłaś?
8 sty 15:04
kochanus_niepospolitus:
I dlatego całki robi się w setkach przykładów, w celu 'zauważania' takich rzeczy, no ale nawet
jeżeli nie zauważyłaś, to winno wyjść Ci to samo później po rozłożeniu ułamka na sumę dwóch
ułamków
8 sty 15:05
kochanus_niepospolitus:
więc masz:
| 8x+6 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| 2x2+3x+1 | | x+1 | | 2x+1 | |
czyli:
2A + B = 8
A + B = 6
czyli: A = 2 ; B = 4
Czyli:
| | 8x+6 | | 2 | | 4 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = |
| | 2x2+3x+1 | | x+1 | | 2x+1 | |
= 2ln|x+1| +
2ln|2x+1| = 2*ln|(x+1)*(2x+1)| = 2ln|2x
2+3x+1|
8 sty 15:08
Dominika: Wyszło mi to samo, tylko w innej postaci w takim razie. Dziękuję bardzo. Akurat przykładów
zrobiłam dużo, nie każdy musi wszystko zauważyć i zrobic w ten sam sposób
8 sty 15:09