całka
Kamil: ∫sin3x *dx
ja wymyśliłem coś takiego, ale nie wiem czy w ogóle w dobrą stronę idę.
∫sin2x*sinx=∫ (1−cos2x)*sinx*dx
t=−cosx
dt=sinx*dx
∫(1+t)dt
8 sty 14:20
Basia: wymyśliłeś dobrze,ale zrobiłeś źle
t =cosx
dt = −sinxdx
sinxdx = −dt
=−∫(1−t2)dt
8 sty 14:23
Kamil: dzięki
8 sty 14:25
Jerzy:
Start dobry , potem troche gorzej.
cosx = t − sinxdx = dt
= −∫(1 − t2)dt
8 sty 14:27
Kamil: −∫(1−t
2)dt
u=1−t
2 v'=1
u=−2t v=t
| | 2 | | 1 | |
−∫(1−t2)dt=−(t−t3+2∫ t2)=−(t−t3+ |
| x3)=−t+ |
| t3+c= |
| | 3 | | 3 | |
8 sty 14:39
jc: Kamil, przecież to zwykła całka z wielomianu
8 sty 14:40
Jerzy:
= −∫1dt + ∫t2dt ... i nic nie kombinuj.
8 sty 14:43
Kamil: ahh , no trochę gafę popełniłem i liczyłem na około,
8 sty 14:46