oblicz macierz
patrykkk:
|1+x 1 |
|−1 1+x| =0
8 sty 13:32
Kamil: Co to znaczy, oblicz macierz?
8 sty 14:02
Basia: co to znaczy "oblicz macierz"? obliczyć można rząd, wyznacznik itp.
tu chyba trzeba rozwiązać równanie
detA = 0
detA = (1+x)(1+x)−1 = 1+x+x+x2−1 = x2+x
x2+x=0
dokończyć już chyba potrafisz
8 sty 14:03
patrykkk:
detA = (1+x)(1+x)−1= 1+x+x+x2−1 = x2+x
↑
tutaj nie powinno byc +1
8 sty 14:12
8 sty 14:14
patrykkk: no ale detA=(1+x)*(1+x)−[1*(−1)]= 1+x+x+x2+1
8 sty 14:19
patrykkk: i delta z tego wychodzi ujemna i to już koniec zadania?
8 sty 14:21
Basia: ach nie zauważyłam tam tego minusa przy a21
masz rację
detA =(x+1)2+1
równanie (x+1)2+1 = 0 nie ma rozwiązania
8 sty 14:28
Basia: no to koniec

o ile niczego innego nie było w treści
8 sty 14:30