...
Kinia: Mam tak:
0,6
1,2
0,8
Muszę zapisać liczby w modulo 7.
Jakie będą wyniki?
Proszę bardzo o wytłumaczenie jak to policzyć
8 sty 13:29
kochanus_niepospolitus:
Ale co to jest 0,6

Co to ma być
8 sty 14:31
Basia: może to jakaś nowość matematyczno−informatyczna?
nie słyszałam o modulo dla liczb niecałkowitych, ale kto powiedział, że muszę wszystko wiedzieć
8 sty 14:35
jc: Nie widzę w tym problemu. 7.23 mod 5 = 2.23.
x mod 1 = część ułamkowa x.
A co do zadania, pozostawiłbym liczby bez zmian.
8 sty 14:39
g: Może chodzi o system siódemkowy ?
8 sty 14:41
jagna: x1= Wx1/W= 3/5
x2= Wx2/W= 6/5
x3= Wx3/W = 4/5
i bylo tak: zeby wykonac w Z7 teraz te liczby musze pozamieniac na z7
tylko jak − to ze wzorow Cramera na samym poczatku
8 sty 14:56
Basia: W=5 W1=3 W2=6 W3=4
tak wyszło czy potem przy liczeniu x1,x2 i x3 coś skracałaś?
8 sty 15:01
jagna: nie skracalam − tak wyszlo
8 sty 15:04
kochanus_niepospolitus:
Pokaż macierz W
8 sty 15:11
jagna: na internecie znalazlam cos takiego:
x + 1/2 w ciele Z5
"Tak stricte to w tych ciałach nie ma ułamków. Zresztą sama nazwa − Z.
A co do dzielenia liczb, jeśli mamy
a/b
to zamieniamy to na
a razy element odwrotny do b.
Czyli na Twoim przykładzie:
1/2, elementem odwrotnym do 2 w Z5 jest 3 czyli mamy 1*3=3.
Reszta analogicznie.
"
8 sty 15:15
jagna: nie umiem policzyc elementu odwrotnego do 5 w z7
8 sty 15:16
jagna: nie rozumiem jak ktoś to na Internecie mowi : (
8 sty 15:17
kochanus_niepospolitus:
element odwrotny do elementu a w ciele Z
n to taki element a
−1, że:
(a* a
−1) (mod n) = 1
czyli mamy 5*a
−1 (mod 7) = 1
i można 'na łapkach' zrobić:
5*1 (mod 7) = 5 ≠ 1
5*2 (mod 7) = 10 (mod 7) = 3 ≠ 1
5*3 (mod 7) = 15 (mod 7) = 1


i już masz element odwrotny
8 sty 15:30