jak obliczyć taką całkę przez części
Kamil: Witam, mam problem z taką całką
∫e
2x*sinx
próbuję tak
u=sinx v'=e
2x
czyli
| | 1 | |
i już zauważam, że całkę ∫ |
| e2x*cosx będzie trzeba znów przez części, i tak w |
| | 2 | |
nieskończoność będzie...
8 sty 12:25
Blee:
Nie w nieskonczonosc ... robisz jeszcze raz przez czesci:
u = cosx ... v' =0.5e2x
8 sty 12:27
karty do gry : Jeszcze raz przez części.
8 sty 12:28
Blee:
Potem zauwazasz ze po lewej i prawej stronie masz takie same funkcje podcalkowe ROZNIACE sie
jedynie stala ... przerzucasz je na jedna strone. Przemnazasz przez stala i masz wynik
8 sty 12:28
Jerzy:
To typowa całka "zapętlenie""
| | 1 | |
∫ f(x)*g(x) = F(x) − ∫f(x)*g(x) ⇔ 2∫f(x)g(x) = F(x) ⇔ ∫f(x)(g)x = |
| F(x) + C |
| | 2 | |
zatem scałkuj jeszcze raz i z prawej strony dostaniesz całkę wyjściową.
8 sty 12:29
jc: To przypadek, kiedy dwukrotne całkowanie przez części daje tą samą całkę,
ale pomnożoną przez jakąś liczbę ≠0. Całkę wyliczasz z otrzymanego równania.
| | e(2+i)x | |
Można też bezpośrednio: ∫e(2+i)x dx = |
| . |
| | 2+i | |
8 sty 12:29
Kamil: (kontynuacja postu z 8 sty 2018 12:25)
| 1 | | 1 | | 1 | |
| e2x*sinx−( |
| e2x*cosx−∫− |
| e2x*sinxdx)= |
| 2 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| e2x*sinx− |
| e2x*cosx+∫− |
| e2x*sinxdx= |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| e2x*sinx− |
| e2x*cosx− |
| ∫e2x*sinxdx |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
czyli teraz co trzeba zrobić?
bo robię taką całkę pierwszy raz, i nie bardzo wiem, wyszła całka początkowa
8 sty 12:43
Jerzy:
| | 1 | | 5 | |
Przenieś |
| ∫e2x*sinxdx na lewą stronę i dodaj .... |
| ∫e2xsixdx = ......, |
| | 4 | | 4 | |
| | 5 | |
i teraz podziel obustronnie przez: |
| |
| | 4 | |
8 sty 12:46
jc: Przenieś całkę na lewą stronę i podziel obie strony przez (1+1/4).
I pisz spacje po sin i cos (spójrz do jakiegokolwiek podręcznika, jak masz wątpliwości).
Będzie łatwiej czytać.
Totakjakbyśpisałbezspacjidasięodczytaćtylkopocosięmęczyć.
8 sty 12:48
Kamil: aa
to jest równanie typu
| 5 | | 1 | | 1 | | 4 | |
| ∫e2xsinxdx= |
| e2xsinx− |
| e2xcosx |* |
| |
| 4 | | 2 | | 4 | | 5 | |
| | 2 | | 1 | |
∫e2xsinxdx= |
| e2xsinx− |
| e2xcosx |
| | 5 | | 5 | |
dzięki, wszystkim
8 sty 12:51