Logarytmy
cotyniepowiesz98: Jak z log3 x
log3 x zrobiło się (log3 x)
2
8 sty 11:49
Jerzy:
Tak samo jak z: a*a = a2
8 sty 11:50
Milo: logm(ab) = b*logma
dla dowolnej podstawy logarytmu m
Stąd
log3(xlog3x) = log3x * log3x = (log3x)2
8 sty 11:52
Jerzy:
Podstawa m nie może być dowolna.
8 sty 11:53
Milo: Miałem na myśli dowolne m, które jest podstawą logarytmu, tzn. m>0, m≠1.
Ale słusznie, mogłem sprecyzować.
8 sty 11:55
cotyniepowiesz98: Dzięki bardzo, właśnie zauważałam ten wzór. Nie znałam go wcześniej. Dziękuję
8 sty 11:58