Oblicz całkę..
norek: ∫x(2x−1)5dx
moglby mi ktos w przejrzysty sposób wytłumaczyć jak to zrobić ?
nie mam pojęcia co z robić z tym x. Bo jeżeli w nawiasie byłoby 2x2−1 to zadanie potrafiłbym
zrobić, lecz w tym nie wiem nawet jaką metoda czy przez podstawianie czy przez części.
Z góry dzięki za pomoc.
3 lut 17:56
jo: Nie wiem co z tego będzie ale może spróbuj tak:
Pierwsze przez części gdzie
f(x)=x g'(x)=(2x−1)
5 wtedy
f'(x)=1 g(x)=∫(2x−1)
5dx = / met. podst. t=2x−1 /
| | 1 | | 1 | | t6 | |
= |
| ∫t5dt = |
| * |
| = |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
| | x(2x−1)6 | | 1 | |
∫ x(2x−1)5 dx = |
| − |
| ∫ (2x−1)6 dx = ... |
| | 12 | | 12 | |
i tą całkę znowu przez podstawianie i coś mądrego może wyjdzie
3 lut 19:45
Bogdan:
| | 1 | |
∫ x(2x − 1)5 dx = 32 ∫ x(x − |
| )5 dx = E |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Podstawienie: x − |
| = t, x = t + |
| , dx = dt |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
E = 32 ∫ (t + |
| )t5 dt = 32 ∫ (t6 + |
| t5) dt = 32* |
| t7 + 16* |
| t6 + C = |
| | 2 | | 2 | | 7 | | 6 | |
= ...
3 lut 22:17
norek: Przepraszam, ale nie rozumiem skąd się wzięło to : 32 ∫ x(x −12)5dx
Dalszą część w miarę pojmuje, jednak ten początek mnie trochę zmartwił.
Dziękuje za pomoc.
3 lut 23:05
Basia:
(2x−1)5 = [2(x−12)]5 = 25*(x−12)5 = 32(x−12)5
3 lut 23:16
norek: Dziękuje za odpowiedź.
A mam jeszcze jedną prośbę. Jak się rozróżnia którą metodą liczy się całkę ? tzn metodą
podstawiania i przez części ?
3 lut 23:21
Basia:
Jak się policzy tak z 1000 całek to zaczyna się rozróżniać.
Poważnie, rzecz biorąc, nie ma jakiejś ścisłej reguły.
Jeżeli widzisz, że jakiś "kawałek" funkcji podcałkowej jest pochodną innego "kawałka" warto
zastosować metodę podstawienia np.
Jeżeli widać, że po zróżniczkowaniu jednej a pocałkowaniu drugiej iloczyn będzie łatwy do
scałkowania warto zastosować całkowanie przez części np.
∫x*lnx dx
4 lut 00:50