matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
help me
pomoc:
pomocy
Dla ciągłej zmiennej losowej X z wartościami w [1,
∞
) opisanej dystrybuantą F(z) 1 − z
−2
dla z≥1 0 dla z < 0 Obliczyć: gęstość zmiennej losowej X wartość oczekiwaną i wariancję X
8 sty 02:08
g:
f(z) = dF(z)/dz = 2z
−3
dla z≥1 E[Z] = ∫
1
∞
z*f(z) dz = ∫
1
∞
2z
−2
dz = 2 V[Z] = ∫
1
∞
(z−E[Z])
2
f(z) dz (całka rozbieżna, wariancja nieokreślona)
8 sty 12:28