GranicA funkcji
Task: Oblicz granice z reguly de l Hospitala
lim(x−>0+) x(ln(x))2 nie wychodzi mi. Ma wyjsc zero a mi wychodzi nieskonczonosc.
Zaczynam tak:
x(ln(x))2=((ln(x))2)’/(1/x)’ I po wielu przeksztalceniach nie wychodzi
8 sty 01:59
www: z de Orbitala oblicz
8 sty 02:09
Basia:
| | ln2x | | | |
limx→0+ |
| = limx→0+ |
| = |
| | 1/x | | | |
| | 1 | | x2 | |
limx→0+ (−2lnx)* |
| * |
| = limx→0+(−2x*lnx) = |
| | x | | 1 | |
| | lnx | | | |
limx→0+(−2* |
| = limx→0+(−2* |
| = |
| | | | | |
| | 1 | | x2 | |
limx→0+(2* |
| * |
| = limx→0+ (2x) = 2*0 = 0 |
| | x | | 1 | |
8 sty 02:17
Task: Dziena
8 sty 02:24