trójkąt
mat: W trójkącie ABC z wierzchołka B poprowadzono dwusieczną kąta B
która przecięła bok AC w punkcie D tak,że |AD|=|BD|
Wiedząc,że |AB|=8 i |BC|=6
Oblicz długość boku AC tego trójkąta
8 sty 01:38
Basia:

β=180−3α
6*sin(3α) = 8*sinα
3*sin(3α) = 4*sinα
3*sin(α+2α)=4*sinα
3(sinα*cos(2α)+sin(2α)*cosα) = 4sinα
3(sinα*cos(2α) + 2sinα*cos
2α) = 4sinα
3sinα(cos(2α)+2cos
2α) = 4sinα /:sinα (sinα≠0 bo 0<α<90)
3(2cos
2α−1+2cos
2α) = 4
12cos
2α−3=4
| | 7 | | 5 | | 2 | | 1 | |
cos(2α) = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 6 | |
i z tw.cosinusów mamy
| | 1 | |
AC2 = 82+62 − 2*8*6* |
| = 64+36−16 = 84 |
| | 6 | |
|AC| =
√84 =
√4*21=2
√21
8 sty 02:10
Eta:

Trójkąty AEC i BEC są równoramienne i podobne z cechy (kkk)
| | x | | 6 | |
|
| = |
| i x>0 ⇒ x2=84 ⇒ x=|AC|=2√21 |
| | 14 | | x | |
=========
8 sty 02:25