pytanie
zzz: Dlaczego
| | 2 | |
22 ln2 (3x + 1) − (2x + 1) 3x ln3 = 6x ln |
| + 2x ln2 − 3x ln3 |
| | 3 | |
?
Nie rozumiem tego mnożenia
8 sty 01:30
zzz: na początku jest 2x zamiast 22
8 sty 01:31
Basia: a tam na samym początku nie powinno być 2x ?
8 sty 01:31
zzz: Tak, wybacz.
8 sty 01:33
zzz: rozumiem że wymnażam pierwsze nawiasy? Zaraz rozpisze
8 sty 01:34
Basia:
no bo to nie jest ln2(3
x+1) tylko (ln2)*(3
x+1)
a
x*b
x = (ab)
x
no to masz
2
x(3
x+1)*ln2 − (2
x+1)*3
x*ln3 =
(2
x*3
x+2
x)*ln2 − (2
x*3
x+3
x)*ln3=
(6
x+2
x)*ln2 −(6
x+3
x)*ln3 =
6
x*ln2+2
x*ln2−6
x*ln3−3
x*ln3
6
x(ln2−ln3) + 2
x*ln2 − 3
x*ln3 =
| | 2 | |
6x*ln |
| + 2x*ln2 − 3x*ln3 |
| | 3 | |
8 sty 01:37
zzz: Dziękuje...
8 sty 02:08