matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wzory skróconego mnożenia
Ula:
Wzory skróconego mnożenia (byłabym również wdzięczna za wytłumaczenie działań
)
(1+
√
12
)
2
− (2−
√
3
)(
√
3
−2)
a)
(
√
8
−2)(2+2
√
2
)
b) (
√
3−
√
5
+
√
{5} + 3
)
2
8 sty 01:16
Qulka:
√
12
= 2
√
3
oraz 2
√
2
=
√
8
1+4
√
3
+12 + 3−4
√
3
+4
20
=
=5
8−4
4
8 sty 01:21
Qulka:
b) 3−
√
5
+2
√
9−5
+
√
5
+3 = 6+4=10
8 sty 01:23
Qulka:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3253.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/3255.html
8 sty 01:25