Wykaż, że zachodzi równość
nicknaszybko: Wykaż, że zachodzi równość:
√6−2√5+ 2(4√5+1)=(1+4√5)2
8 sty 00:49
Qulka: √5−1+24√5+2 = √5+24√5+1 = (4√5+1)2
8 sty 00:52
Basia:
6+2√5 = (a+b√5)2 = a2+2ab√5+5b2
a2+5b2=6
2ab=2
widać od razu,że a=b=1
6+2√5 = (1+√5)2
i mamy
√(1+√5)2+24√5+2 = 1+24√5+4√25
|1+√5|+2 = 1+√5
1+√5+2 = 1+√5
sprzeczność
równość nie jest prawdziwa
sprawdź czy dobrze przepisałeś
8 sty 00:56
Basia: oczywiście to ja źle przeczytałam; tam jest "minus"
będzie
6−2√5 = (1−√5)2
|1−√5| = √5−1
i będzie dobrze
8 sty 00:57