matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice funkcji
Matitek:
Oblicz granice Lim x−> 0 ( 1/x² − x−2/x³−x ) Rozpiszcie pls jeśli trzeba np rozważyć 2 przypadki itp
7 sty 22:29
Basia:
1
2
napisałeś tak:
− x −
−x
x
2
x
3
tak ma być? jak nie to poczytaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/przyklady9.html
i napisz porządnie
7 sty 22:33
Matitek:
1
x−2
Lim −>0
−
x²
x³−x
7 sty 22:43
Matitek:
Wszystko w nawiasie
7 sty 22:47
Basia:
1
x−2
x
2
−1 − (x−2)*x
x
2
−1−x
2
+2x
=
−
=
=
=
x
2
x(x
2
−1)
x
2
(x
2
−1)
x
2
(x
2
−1)
2x−1
2x−1
1
2*0−1
−1
=
*
→
*(+
∞
) =
*(+
∞
) =
x
2
(x
2
−1)
x
2
−1
x
2
0−1
−1
1*(+
∞
) = +
∞
7 sty 22:56
Matitek:
Dzięki
7 sty 23:09