wyznacz zbiór A / B A= { x: x należy R i log[[|x-1|]]2<1 } B= {x: x należy R i 4
Jabur: wyznacz zbiór A / B
A= { x: x należy R i log
|x−1|2<1 } −−>|x−1| podstawa logarytmu
B= {x: x należy R i 4
x2+2x−4*2
x2+2x+1<=0 }
7 sty 21:57
Janek191:
I x − 1 I > 0 i I x − 1 I ≠ 1 i 1 = logI x − 1I I x − 1I
oraz
4 x2 +2 x = 22 x2 + 4 x
7 sty 22:06
Jabur: to dalej przypadki na zbior a czy |x−1| nalezy do zb (0;1) zeby ustalic znak nierownosci?
7 sty 22:28
Janek191:
Tak
7 sty 22:53
Basia:
log|x−1|2<1
|x−1|≠1
x−1≠1 i x−1≠−1
x≠2 i x≠0
|x−1|>2
x−1>2 lub x−1<−2
x>3 lub x<−1
A=(−∞;−1)∪(3;+∞)
8 sty 03:07
Basia:
4x2+2x−4*2x2+2x+1≤0
(22)x2+2x − 4*2x2+2x+1≤0
22x2+4x≤4*2x2+2x+1 /:2x2+2x+1
2x2+2x−1≤4
2x2+2x−1≤22
x2+2x−1≤2
x2+2x−3≤0
Δ itd.
8 sty 03:13