Roz układ rownan w zaleznosci od m
Jabur: (12)m*x−2y=1
x−y=(12)m
a) określ liczbe rozwiazan tego układu w zaleznosci od parametru m
b) wyznacz te wartosci parametru m należącego do R, dla ktorych para liczb (x;y) są liczbami
nie dodatnimi i spełniają układ
7 sty 21:43
Basia:
x − 2*2
m*y = 2
m
−x + y =−2
−m
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(1−2
m+1)y = 2
m−2
−m
1−2
m+1= 0 ⇔ 2
m+1=1 ⇔ m+1=0 ⇔ m= −1
i mamy
0 = −1,5
sprzeczność
dla m=−1 układ nie ma rozwiązania
dla m≠ −1
x = y+2
−m
dla m≠ −1 układ ma jedno rozwiązanie
7 sty 22:49
Mila:
1)
dla m=−1 brak rozwiązań
2)W
x:
dla m≠−1 dwa różne rozwiązania
7 sty 23:03
Mila:
dla m≠−1 ma jedno rozwiązanie,
7 sty 23:04