Ktoś mógłby mnie naprowadzić jak to rozwiązać? Byłbym bardzo wdzięczny :D
Heh: Na przyjęciu chińskim przygotowano półmiski z ryżem, rosołem i mięsem. Każdy półmisek z ryżem
był przeznaczony dla dwóch gości, półmisek z rosołem dla trzech gości, a półmisek z mięsem
dla czterech gości. Ogółem przygotowano 65 półmisków. Ilu gości uczestniczyło w tym przyjęciu ?
7 sty 21:42
Janek191:
Ile dań otrzymał każdy z gości ?
7 sty 21:51
Heh: To jest cała treść zadania
7 sty 21:54
Janek191:
Niezbyt jasna treść zadania

x = 30
y = 20
z = 15
W przyjęciu uczestniczyło 60 osób.
2 x = 3 y = 4 z
7 sty 22:02
Heh: Również uważam, że zbyt jasna ta treść nie jest ale niestety nic na to nie poradzę

W każdym razie dzięki za rozwiązanie
7 sty 22:08
Janek191:
| | 3 | | 3 | | 2 | | 1 | |
3 y = 4 z ⇒ z = |
| y = |
| * |
| x = |
| x |
| | 4 | | 4 | | 3 | | 2 | |
więc
x + y + z = 65
| | 2 | | 1 | |
x + |
| x + |
| x = 65 / *6 |
| | 3 | | 2 | |
6 x + 4 x + 3 x = 390
13 x = 390 / : 13
x = 30
y = 20
z = 15
Osób było 2 x = 2*30 = 60
======================
7 sty 22:15
Basia: rosołu z półmiska jeszcze nie jadłam; to musi być ciekawe doświadczenie
7 sty 22:34
Eta:
7 sty 22:39
Eta:
Może jeszcze do tego "pałeczkami" ?
7 sty 22:40
Basia:
7 sty 22:41