Wielomian
Mariusz: Reszta z dzielenia wielomianu W(x)=4x3+8x2+ax+b przez trójmian (2x−5)(x+1) jest równa 4x+1.
Oblicz a i b
7 sty 21:03
Basia:
(2x−5)(x+1) = 2(x−(5/2))(x+1)
R(x) = 4x+1
W(5/2) = R(5/2)
W(−1) = R(−1)
i układ równań
7 sty 21:05
Mariusz: z x=−1 wychodzi 7+b=a
Ale z tego drugiego już jakaś lipa..
7 sty 21:12
Basia:
| | 125 | | 25 | | 5 | | 5 | |
4* |
| + 8* |
| + |
| a+b =4* |
| +1 |
| | 8 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| 125 | | 5 | |
| + 50 + |
| a + b = 10+1 /*2 |
| 2 | | 2 | |
125 +100 + 5a + 2b = 22
5a+2b = 22−225
5a+2b = −203
a−b = 7
5a+2b=−203
2a−2b = 14
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
7a = − 189
a = −27
b sam sobie policz
7 sty 21:17
Mariusz: Dziękuję
7 sty 21:29