Granice
5-latek: Oblicz granice ciagu
Dziele licznik i mianownik przez n
2
| | 1+2/n2 | |
= limn→∞ |
| |
| | √2+(2/n3)−(3/n4−1 | |
| | a | |
Dlaczego taki mianownik skoro dzielimy przez n2 i nie bedzie juz √ |
| |
| | b | |
7 sty 20:58
Basia:
bo n2 = √n4 czyli pod pierwiastkiem dzielisz przez n4
7 sty 21:03
5-latek: nastepny przyklad
| | n4 | |
linn→∞(3√8n6+n4−2n2}= limn→∞ |
| } |
| | 3√(8n6+n4)2+2n23√8n6+n4+4n2 | |
7 sty 21:06
Basia:
tu korzystasz z tego, że (a−b)(a2+ab+b) = a3−b3
u Ciebie a= 3√8n6+n4 b=2n2
mnożysz i dzielisz przez a2+ab+b2 i w liczniku dostajesz a3−b3
7 sty 21:10
Basia:
w mianowniku powinno być
3√(8n6+n4)2 + 2n2*3√8n6+n4 + 4n4
7 sty 21:11
5-latek: Zaraz
Basiu 
tylko dokoncz eten przyklad bo za szybko wyslalem
+4n
4 na koncu
| | n4 | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | (3√8+1/n2)2+23√8+1/n2+4 | | 12 | |
A tutaj co sie stalo w mianowniku bo widze ze dzielimy przez n
4 ale tutaj mam pierwiastek
stopnia trzeciego
7 sty 21:13
5-latek: A w tym pierszym przykladzie nie moglem pomnozyc przez sprzezenie ?
7 sty 21:15
Basia: mogłeś
7 sty 21:18
5-latek: A w drugim przykladzie w tym mianowniku to co sie stalo ?
Nie ogarniam tych pierwiastkow
7 sty 21:20
Basia:
3√(8n6+n4)2 =
3√64n12 + 16n10+ n8 =
3√n12(64+16/n2+1/n4) = n
4*
√64+16/n2+1/n4
i dlatego dzielimy przez n
4
jeżeli nie chcesz się bawić tak jak wyżej to masz
| 3√(8n6+n4)2 | | 3√(64n12+16n10+n8 | |
| = |
| |
| n4 | | 3√n12 | |
7 sty 21:25
Basia:
musisz wciągnąć pod pierwiastek
ak = n√an*k
7 sty 21:31
5-latek: dziekuje
Basiu 
A w tym drugim czyli 2n
2*
3√8n6+n4 jak mam podzielic przez n
4?
7 sty 21:36
Basia: jeżeli tam jest mnożenie to tak
7 sty 21:38
5-latek: Mam dostac z tego 23√8+1/n2 po podzieleniu przez n4 jak ?
7 sty 21:41
Basia: chyba nie zrozumiałam
cały mianownik i cały licznik dzielisz przez to samo
7 sty 21:42
Basia:
skracamy przez n
2
| 23√8n6+n4 | | 23√8n6+n4 | | 23√8n6+n4 | |
| = |
| = |
| |
| n2 | | 3√n2*3 | | 3√n6 | |
2
3√8+(1/n2)
7 sty 21:45
5-latek: To pierszse wyrazenie z mianownika pokazalas mi jak mam zrobic
Teraz ten drugi pierwiastek z mianownika czyli 2n23√8n6+n4 jak podzielic przez n4?
7 sty 21:46
Basia: masz wyżej
7 sty 21:50
5-latek: Dziekuje Ci

i bardzo przepraszam ze Cie tak męcze
Moze to przez to ze jestem juz bardzo zmeczony mylenie spowolnione
Basiu umiem skracac i rozszserzac pierwiastki . Jeszcze raz dziekuje za wlozona prace .
7 sty 21:52
Basia: osobiście wolę metodę wyłączenia najwyższej potęgi przed pierwiastek;
wtedy znacznie lepiej widać jaką mam najwyższą potęgę w mianowniku i przez to dzielę
7 sty 22:14