matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
badanie zbieżności szeregu z silnią
adeater:
Hej
1
1
1
1
Jak mogę zbadać zbieżność szeregu oznaczonego wzorem
+
+
+
3!
5!
7!
9!
+ ... Nie widzę, czy można go jakoś ograniczyć, porównać...
7 sty 20:26
Basia:
1
∑
n=1....
(2n+1)!
(2n+1)!=1*2*....*
n
*(n+1)*.....*2
n
*(2n+1) > n
2
1
1
∑
n=1....
<∑
n=1...
a to jest szereg zbieżny
(2n+1)!
n
2
8 sty 03:25