matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria - ZW i nierówność
_ja_:
Hej, proszę o pomoc z trygonometrią, mam 2 zadanka: 1. Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= sinx+sin(
2π
3
−x) 2. Rozwiąż nierówność sin3x<−
1
2
7 sty 20:24
Mila:
1)
2π
2π
x+
−x
3
2π
x−
+x
3
f(x)=sinx+sin(
−x)=2*sin
*cos
⇔
3
2
2
2π
2π
f(x)=2*sin
*cos(x−
)
6
6
π
f(x)=2*U{
√
3
{2}*cos(x−
)
3
π
−1≤cos(x−
)≤1 /*
√
3
3
π
−
√
3
≤cos(x−
)≤
√
3
3
Zw
f
=<−
√
3
,
√
3
>
7 sty 20:43
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick