lecz wielka dzieli nas granicaa
Granica: oblicz granicę
x −−> +
∞
7 sty 20:05
'Leszek: | | 2x | | x*2 | | 2 | |
lim ln( |
| ) = lim ln ( |
| )= lim ln ( |
| ) = ln 2 |
| | x−2 | | x(1−2/x) | | 1−2/x | |
Dla x→
∞
7 sty 20:12
7 sty 20:13
Granica: Może takie coś wyjść? Bo liczę asymptotę, więc współczynnik a to co, będzie ln2?
7 sty 20:13
Kamil: a co ci się w niej niepodoba? to że jest niewymierna?
7 sty 20:16
'Leszek: ln 2 ≈ 0,693
7 sty 20:19
'Leszek: Podaj wzor funkcji !
7 sty 20:21
Granica: Do takiego mam policzyc asymptoty
7 sty 20:46
'Leszek: Czyli a= ln 2
7 sty 20:55
7 sty 21:00
Granica: ?
7 sty 22:34
Basia: nie
b = lim
x→+∞ [f(x) − ax]
tutaj
| | 2x | |
b = limx→+∞ [ ln |
| − x*ln2] |
| | x−2 | |
a w ogóle to co Ty masz zrobić?
bo to co liczysz dla Twojej funkcji nie jest wystarczające
zacznij może od określenia dziedziny
dopiero wtedy będzie wiadomo jakie mogą być asymptoty i jakie granice trzeba policzyć
7 sty 22:40
Granica: chcę policzyć asymptoty ukoścne. Jak b policzyć? Ktoś może pomóc zacząć?
7 sty 23:07
Basia:
| | 2 | |
b = limx→+∞ [ ln |
| − x*ln2] = ln2 − (+∞)*ln2 = ln2+∞ = +∞ |
| | 1−(2/x) | |
bo ln2<0
7 sty 23:14
Basia: i coś tu nie gra jak widać
7 sty 23:14
Granica: To znaczy?
Czyli poprostu nie ma asymptoty ukośnej?
7 sty 23:16
Granica: Niestety nie mam wyniku, więc nie wiem ile ma wyjść
7 sty 23:16
Qulka: Basiu a ten x przed ln w f(x)?
7 sty 23:21
Qulka: b=2
7 sty 23:22
Granica: b+ = lim x→+∞ x (ln2 − (+∞) *ln2) = −∞ ?
7 sty 23:24
Granica: Qulka jak obliczyłaś? Możesz rozpisać? Będę wdzięczny
dzięki za zainteresowanie tematem, w ogóle
7 sty 23:25
Qulka:
| | 2 | |
xln |
| − xln2 = xln2 − xln(1−(2/x)) − xln2 = − ln(1−(2/x))x |
| | 1−(2/x) | |
lim (− ln(1−(2/x))
x ) = −ln e
−2 = 2
7 sty 23:34
Granica: Skąd na początku wzięło się to w mianowniku? Bo nie rozumiem
W mianowniku miało być x − 2
7 sty 23:39
Qulka: z góry i z dołu wyciągnięto x i skrócono Leszek Ci to rozpisał od razu w 2 poście
7 sty 23:40
Basia: | | 2x | |
Qulka na samej górze autor podał f(x) = ln |
| |
| | x−2 | |
możliwe, że potem poprawił, a ja nie dopatrzyłam
7 sty 23:45
Granica: Rzeczywiście, nie zauważyłem.
Jeszcze mam jedno pytanie, jeśli można:
| | cos(πx) | | ∞ | |
lim |
| = [ |
| ] i mogę de L'Hospitala? |
| | (2x − 8)x | | ∞ | |
x → +
∞
7 sty 23:46
Qulka: bo na samej górze liczył "a" czyli już podzielone przez x
7 sty 23:47
Granica: Tak, dokładnie
7 sty 23:48
Basia:
cos(πx) nie dąży do ∞ (chociaż bardzo by chciał)
ograniczyli go ci paskudni matematycy i z góry, i z dołu
−1≤cos(x)≤1 dla każdego x no to i dla πx
czyli licznik ograniczony, mianownik →+∞
ułamek →0
7 sty 23:50
Granica: Basia, wybacz, dzisiaj już nie myślę, za dużo nauki.
Jeszcze jedna kawka i z 2 godzinki posiedzę
7 sty 23:59